DEBAT: Hvad sker der med vores sorterede plastik i Hørsholm?
Af Ib Tune Olsen, Fuglemosevænge 8, og Louise Zabel, Bellisvej 8, Hørsholm, kandidater for SF:
05. juli 2021, Debat Hørsholm Link til debatindlæg
I Ugebladet den 23. juni var en længere omtale af et nyt besøgscenter ved Norfors. Vi i SF synes, det lyder rigtig positivt, at der gøres en god indsats for yderligere at motivere de unge og alle andre til at gøre en seriøs indsats med sorteringen af affald.
Direktøren er også glad for besøget, og siger blandt andet, at "de fleste ikke ved, hvad der sker med affaldet, når det først er blevet smidt ud".
Det er vi faktisk også nysgerrige på. Hvad sker der helt konkret med vores plastik?
Plastik bliver jo i dag samlet i én bunke, når vi sorterer. Men hvad så?
Ender det "bare" i den store ovn eller i en container med skib mod fjerne egne til deponering eller afbrænding?
Med interesse og bekymring har vi tidligere i foråret læst om forskeren Andreas Sommerfeldt, som har vundet DR og Informations konkurrence Ph.d. Cup 2021 og gennem sit arbejde med udvikling af genanvendelig plastik fundet ud af, hvor bøvlet det faktisk er at genanvende plastik.
Der findes syv forskellige typer plastik, og hver type skal smeltes for sig, og det skal være helt rent.
Derfor er det desværre langt fra sikkert, at plastikken bliver genanvendt som materiale.
"Den bliver med langt højere sandsynlighed brændt. Vi går i vores naivitet og tror, at alting kan genbruges, hvis bare man vil. Men vi mangler en strategi. Der mangler helt grundlæggende den egenskab, at al plastik kan genbruges," siger Andreas Sommerfeldt til Information 26. april.
Svar til:
Vi spørger derfor: Hvad sker der med vores sorterede plastik i Hørsholm?
Af Peter Storm, plan- & miljøchef hos Norfors
08. juli 2021, Debat Hørsholm Link til debatindlæg
Svar til Ib Tune Olsen og Louise Zabel, SF.
Tak for jeres positive modtagelse af Norfors nye besøgscenter i Hørsholm. Besøgscentret er etableret for at give borgere og i særdeleshed skoleelever fra ejerkommunerne Hørsholm, Fredensborg, Allerød og Rudersdal et indblik i affaldets og energiens verden.
I har spurgt til, hvad der sker med plasten, og Norfors vil i det følgende svare på dette, da Norfors håndterer og afsætter plasten.
Den husstandsindsamlede plast tilføres med renovationsbilerne til et omlasteanlæg, hvor plastaffaldet presses i store baller, for at reducere CO2 i den videre transport.
Norfors samarbejdspartner DDK Plastics afhenter plastballerne og transporterer dem til det specialiserede sorteringsanlæg EGN i Tyskland.
DKK Plastics har ved kontraktindgåelse forpligtiget sig til at oparbejde det leverede plastaffald med henblik på at opnå en så høj genanvendelse som muligt.
Følgende minimumskrav til udsortering skal opfyldes:
o Udsortering i henhold til intentionerne i "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi", af 16. juni 2020, hvor minimum 60 procent af den totale leverede mængde plastaffald (inkl. fejlsorteringer) efter Leverandørens sortering/oparbejdning skal afsættes til genanvendelse, og
o Sorteringsanlægget skal være fysisk beliggende i et EU/EØS-Land
DKK Plastics oplyser, at husholdningsplastaffaldet bliver separeret ud i flere forskellige plasttyper. Ydermere sorteres også andre affaldsarter til genanvendelse.
Efterfølgende gennemløber det udsorterede plast flere forskellige processer, så det kan afsættes til fremstilling af nye plastemner. Plastmaterialerne gennemgår en yderligere kvalitetssortering og neddeles i små stykker, som vaskes og bliver lavet til plastgranulat som kan indgå direkte produktion af nye plastprodukter.
Plasten afsættes typisk til produktion af beholdere, rør og tøj, kun en lille del kan blive til nye fødevareemballager. Det skyldes, at den indsamlede plast består af plast fra mange forskellige emner, alt fra fødevareemballager til beholdere af rengøringsmidler.
Der er mere viden og information om hvad der sker med affaldet, der sorteres ved indsamling og på genbrugspladserne - se mere på norfors.dk
I er naturligvis også meget velkommen til at komme og opleve Norfors Besøgscenter.